Misschien denk je bij een sollicitatiegesprek dat de smalltalk die daaraan vooraf gaat nutteloos is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
Het contact dat je maakt met de leidinggevende voordat het gesprek echt serieus wordt, kan van invloed zijn op hoe je uiteindelijk wordt beoordeeld, blijkt uit onderzoek.
Lastig is natuurlijk dat smalltalk de een makkelijker afgaat dan de ander. We vroegen daarom aan enkele loopbaanexperts welke openingszinnen je kunt gebruiken om het gesprek op gang te brengen.
“Het gaat erom een of twee goede, open vragen paraat te hebben en ervoor te zorgen dat de ander gaat praten. Je kunt dan laten zien dat je goed kan luisteren”, zegt loopbaanadviseur J.T. O’Donnell van de site Careerealism.com.
O’Donnell zegt ook dat het van belang is om via oogcontact en je lichaamstaal duidelijk te maken dat de ander je volledige aandacht heeft.
Hieronder volgen 10 sterke openingszinnen die je kunt gebruiken bij een sollicitatiegesprek.
'Fijn je te ontmoeten. Prettig weekend gehad?'
"Dit is niet erg origineel, maar het laat wel zien dat je zelfvertrouwen hebt, en het is pro-actief en vriendelijk", zegt carrièreadviseur Amanda Augustine van TopResume tegen Business Insider. "Je kunt op die manier ook een gesprekje voeren zonder al te persoonlijk te worden."
'Gefeliciteerd nog met de (...) award! Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?'
Een gemeend compliment kan nooit kwaad, volgens Augustine. Het zorgt voor een prettige sfeer. En je kunt laten zien dat je je huiswerk hebt gedaan en goede aanvullende vragen kunt stellen.
'Mooi schilderij, zeg'
Als je iets in de omgeving ziet dat opvalt, zoals kunst die aan de muur hangt, kun je daar op ingaan. Dat stelt auteur Vicky Oliver van de boeken 301 Smart Answers to Tough Interview Questions en 301 Smart Answers to Tough Business Etiquette Questions.
Volgens Oliver gaat het er niet om waar je het over hebt, maar dat je snel in gesprek raakt en een band kunt opbouwen met de ander. Interesse tonen in bijvoorbeeld kunst maakt ook duidelijk dat je veelzijdig bent.
'Interessante blog was dat op jullie site over...'
Volgens Amy Glase van Adecco Staffing USA is het altijd beter om een compliment te maken over recente prestaties van een bedrijf of de interviewer, dan over iemands uiterlijk. Zo'n compliment komt betrokken over en laat opnieuw zien dat je je huiswerk hebt gedaan.
'Ik las vanmorgen nog een interessant artikel over ... toen ik op weg was hierheen.'
"De truc is dat je zoiets op een lichte manier brengt", aldus Oliver. "Als de ander erop in gaat, kun je doorgaan. Zo niet, dan ga je snel over op een ander onderwerp. Blijft dus niet hangen, het gaat erom dat je iets vindt om het ijs te breken."
'Ik vond jouw lezing/webinar over... echt boeiend. In mijn huidige baan ben ik daar ook mee bezig.'
Als je weet wie je gesprekspartners zijn, kijk dan of je online relevante dingen kunt vinden over die personen. En gebruik die informatie om je eigen mening te geven over dat onderwerp, stelt Augustine. "Dit is een uitstekende manier om een productief gesprekje op te starten dat relevant is voor de baan, terwijl je tegelijk meer te weten komt over je gesprekspartner."
'Ik las op X dat de CEO van dit bedrijf... Kunt u daar meer over vertellen?'
Oliver zegt dat dit laat zien dat je goed geïnformeerd bent en geïnteresseerd bent in het bedrijf en het topmanagement.
'Wat is je in positieve zin opgevallen toen je hier kwam werken?'
Volgens O'Donnell is het goed om het gesprek gefocust te houden op de leidinggevende en diens ervaringen met het bedrijf.
'Je werkt hier al zo'n vijf jaar, begreep ik. Wat spreekt je het meest aan bij dit bedrijf?'
Via LinkedIn is het vaak makkelijk om te achterhalen hoelang iemand bij een organisatie werkt, zegt Augustine. Je kunt dus vragen stellen over de bedrijfscultuur. Dat laat ook zien dat je echt geïnteresseerd bent.
"In algemene zin kun je dus proberen om speurwerk op internet te gebruiken om haakjes te verzinnen voor een gespreksopening. Daarmee kun je tonen wat je weet van de bedrijfssector of recente ontwikkelingen. Zo kun je ook een band opbouwen met de leidinggevende en kijken naar gedeelde interesses", zegt Augustine. "Dit is de meest effectieve manier om een goede indruk te maken."
'Wat vond je een echt interessant project om aan te werken bij dit bedrijf?'
"Dit is een goede vraag, omdat hij uitnodigt om over mijn eigen ervaringen na te denken. En afhankelijk van waar ik mee bezig ben, moet het antwoord telkens anders zijn, zolang ik mezelf blijf ontwikkelen", zegt mede-oprichter Becca Brown van schoenenbedrijf Solemates tegen Business Insider.
Als je naar een specifiek voorbeeld vraagt, krijg je als sollicitant ook een beter idee van wat het werk inhoudt en hoe mensen in een bepaalde rol functioneren.
Lees meer over solliciteren:
- Een recruiter die 40 duizend cv’s voorbij zag komen noemt de 5 meest irritante fouten
- 13 sollicitatietrucs die lastig zijn om onder de knie te krijgen, maar waar je veel baat bij hebt
- Whitepaper: zo scoor je die baan als je gaat solliciteren
- 11 ‘fatale’ fouten bij een sollicitatiegesprek die achteraf helemaal niet zo erg blijken te zijn